ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Σχετικά με την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της Δημοτικής Συνεργασίας την οποία εκπροσωπώ στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, για την παραχώρηση της αίθουσας του 3ου Λυκείου Αργυρούπολης για εκδήλωση με θέμα τις κάμερες στα σχολεία έχω να σχολιάσω τα παρακάτω: 

Επανήλθαμε με νέο αίτημα στην Επιτροπή για παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Αυτή τη φορά δεν κυκλοφόρησε νωρίτερα το ανάλογο ενημερωτικό υλικό. 

Υπενθυμίζω ότι την προηγούμενη φορά ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος σε τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι η άρνηση παραχώρησης αποφασίστηκε γιατί η Δημοτική Συνεργασία είχε προκαταλάβει την απόφαση της Επιτροπής και είχε κυκλοφορήσει ενημερωτικό υλικό. 

Δυστυχώς η πλειοψηφία της Επιτροπής επέμεινε στην πρώτη αντιδημοκρατική απόφασή της με διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι πρέπει να κρατηθούν οι παρατάξεις και η πολιτική έξω από τα σχολεία γιατί διχάζουν τους μαθητές, ότι η εκδήλωση είναι πολιτική, ότι υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι και ότι το θέμα της εκδήλωσης είναι ανύπαρκτο γιατί κανείς, και ιδιαίτερα ο κ. Κωνσταντάτος, δεν έχει θέσει ζήτημα καμερών στα σχολεία και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επί του θέματος.

Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν λογική. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να συζητήσει την άποψή του να κρατηθούν η πολιτική, τα κόμματα και οι παρατάξεις έξω από τα σχολεία. Εδώ όμως παίζουμε με τις λέξεις. 
Άλλο πράγμα το σχολείο ως εκπαιδευτική κοινότητα και άλλο πράγμα το σχολείο ως κτήριο. 
Μια εκδήλωση που γίνεται στο κτήριο του σχολείου σε ώρα και μέρα που δε λειτουργεί αυτό (Κυριακή βράδυ) δε διαταράσσει ούτε τη λειτουργία του σχολείου ούτε ενσπείρει διχόνοια και φανατισμό στη σχολική κοινότητα. 

Αντιπροτάθηκε, μεταξύ άλλων, το θέατρο της οδού Ολυμπίας. Το θέατρο αυτό είναι δίπλα σε σχολικά κτήρια. Εκεί δε θα έβλαπτε η εκδήλωση την ηρεμία του σχολείου; Ακόμη, οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και τα κόμματα είναι θεσμοί που προβλέπονται από το σύνταγμα και τους νόμους δεν είναι παράνομες οργανώσεις κακοποιών, εκτός και αν κάποιοι ονειρεύονται και νοσταλγούν μια Ελλάδα χωρίς κόμματα.

 Να σημειώσω μάλιστα ότι ένα από τα διδασκόμενα μαθήματα στη Μ. Εκπαίδευση ονομάζεται πολιτική παιδεία.
Το θέμα των καμερών στα σχολεία δεν είναι πολιτικό με τη στενή έννοια του όρου, δεν αναφέρεται δηλαδή σε κόμματα, παρατάξεις και κυβερνήσεις. 

Σαφώς κάποιες απόψεις και πρακτικές θα καταγγελθούν γιατί το ζήτημα είναι ευρύτερα πολιτικό όπως είναι πολιτικό οτιδήποτε αφορά τα κοινά. Με τη στενότερη έννοια του όρου είναι παιδαγωγικό και ψυχολογικό, όπως φαίνεται άλλωστε και από το θέμα της εκδήλωσης. 

Η επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου είναι συμβολική γιατί ένα ζήτημα που αφορά τα σχολεία καλό είναι να συζητείται σε σχολικό χώρο αλλά και χωροταξική γιατί το 3ο Γ. Λυκείου Αργυρούπολης βρίσκεται ανάμεσα στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη και έχει εύκολη πρόσβαση στο Μετρό. 
Τέλος το θέμα των καμερών δεν είναι ανύπαρκτο γιατί το άνοιξε ο ίδιος ο κ. Κωνσταντάτος, μιλώντας μάλιστα με διευθυντές σχολείων όπου και εξέφρασε την πρόθεσή του να τις τοποθετήσει. 
Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσει μια συζήτηση επί του θέματος, ώστε να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα;

Είναι φανερό λοιπόν ότι η εκ νέου άρνηση της Επιτροπής να παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο είναι σαφώς αντιδημοκρατική και τα κίνητρά της είναι μικροπαραταξιακά.


Νώντας Παντούλας , εκπρόσωπος της Δημοτικής Συνεργασίας στην Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να χρησιμοποιείτε ήπιους χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.