Κανένας μόνος του στην κρίση». Μοιάζει
με ένα ακόμα μότο, μόνο που τα κοινωνικά ιατρεία το αποδεικνύουν
εμπράκτως.
Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο που έχει στηθεί από τον
Δεκέμβριο του 2011 στην πρώην αμερικανική βάση, στο Ελληνικό, εθελοντές
γιατροί και απλοί πολίτες προστατεύουν και περιθάλπουν όλους όσοι έχουν
αποκλειστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας· ανασφάλιστους, ανέργους,
απόρους και μετανάστες. Κύρια ευχή του, το κράτος να αναλάβει την ευθύνη
του και το ίδιο να μην έχει λόγο ύπαρξης.
THΣ MEΛINAΣ ΣIΔHPOΠOYΛOY (m.sidiropoulou@elefterotypia.net) KAI ΓIΩPΓOΥ ΓABPIΛAKH
ΦΩTOΓPAΦIEΣ ΓIΩPΓOΣ ΓABPIΛAKHΣ (g.gavrilakis@gmail.com)
Tρίτη απόγευμα και το σαλόνι αναμονής είναι γεμάτο με κόσμο. «Είχαμε φτάσει να δίνουμε σχεδόν 1.000 ευρώ ο καθένας το δίμηνο στον ΟΑΕΕ.
Οταν το μαγαζί άρχισε να έχει προβλήματα, δεν μπορούσαμε παρά να καλύψουμε μόνο τις καθημερινές μας ανάγκες, αφήνοντας απλήρωτο το ταμείο και την Εφορία. Με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από τόσα χρόνια εισφορών, να είμαι ανασφάλιστη εγώ και η οικογένειά μου δυο χρόνια σχεδόν.
Η μόνιμη αγωνία μου είναι να μην πάθουμε κάτι και χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο» λέει στο Εψιλον μία από τις 13.000 ασθενείς που έχουν επισκεφθεί το ιατρείο από τον Δεκέμβριο του 2011. Η ίδια έχει έρθει για να ελέγξει τον θυρεοειδή της έχοντας αναβάλει την εξέταση επί 3 χρόνια (αντί των εξαμηνιαίων εξετάσεων που απαιτούνται), ενώ συγκινημένη αναφέρει πώς κατόρθωσε να εξασφαλίσει το τρίτο εμβόλιο για την κόρη της κατά του HPV.
«Kόπηκε η ασφάλεια ακριβώς μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ευτυχώς η παιδίατρος εδώ μας βρήκε την τρίτη. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα λειτουργούσε ένα τέτοιο ιατρείο στην Ελλάδα. Καμιά φορά περισσεύει καλοσύνη και δεν το ξέρουμε».
Στο μεταξύ, έξω από το γραφείο των παιδιάτρων ένας παππούς κρατάει στην αγκαλιά του ένα πιτσιρίκι και του διαβάζει ένα από τα παραμύθια που υπάρχουν δίπλα, μέσα σε μια σακούλα. Μέσα, η αδερφή του μόλις έχει εμβολιαστεί και οι γονείς της τώρα παίρνουν από τους εθελοντές μια φόρμουλα βρεφικού γάλακτος για να «βγει το καλοκαίρι».
Στο μεταξύ, οι εθελοντές βρίσκονται υπ’ ατμόν, καθώς μια γυναίκα, καρκινοπαθής, πρέπει οπωσδήποτε να εισαχθεί στο Συγγρού προκειμένου να ελεγχθεί το μελάνωμά της.
Διακόσιοι τριάντα εθελοντές, εκ των οποίων 90 γιατροί όλων των
ειδικοτήτων, αποτελούν το δυναμικό του ιατρείου και πραγματοποιούν με
την προσωπική τους εργασία το όραμα του καρδιολόγου Γιώργου Βήχα.
Μάλιστα, κάποιοι από τους εθελοντές γιατρούς είναι διακεκριμένοι
επιστήμονες, κορυφαίοι στον τομέα τους όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε
ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ελληνικό αποτέλεσε σταθμό, αφενός γιατί ο Γιώργος Βήχας συνειδητοποίησε πως ο χώρος του Ελληνικού θα ήταν ιδανικός, αφετέρου γιατί ο συνθέτης τού είπε χαρακτηριστικά όταν πήγε να τον χαιρετήσει: «Θα έρθουν δύσκολες μέρες και ο κόσμος θα χρειαστεί εσάς τους γιατρούς. Πρέπει να είστε έτοιμοι να τους βοηθήσετε».
Αμέσως μετά ο κ. Βήχας αναζήτησε τον δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη, καθώς το ραντεβού τους είχε οριστεί πολύ αργότερα. Ετσι, αποφάσισε να τον συναντήσει σε μια πολιτιστική εκδήλωση του δήμου και να του προτείνει τη δημιουργία του ιατρείου.
Ο δήμος παραχώρησε το κτήριο και συμφώνησε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου.
Μέσα μόλις σε 18 μήνες έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο. Στο ιατρείο εξετάζονται καθημερινά ασθενείς με ραντεβού από τους εθελοντές γιατρούς ενώ έχει δημιουργηθεί και φαρμακείο από τα φάρμακα που φέρνουν ιδιώτες που είτε τα αγοράζουν είτε απλώς φέρνουν όσα δεν χρησιμοποιούν πια και δεν έχουν λήξει.
Εθελοντές φαρμακοποιοί τσεκάρουν τις ημερομηνίες και την κατάστασή τους και έπειτα από δική τους έγκριση χορηγούνται στους ασθενείς.
Επιπλέον, φαρμακεία της περιοχής προσκαλούν τους πελάτες τους να επιστρέψουν τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν. Δυστυχώς, δεν έχουν δείξει την ίδια ευαισθησία οι φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά ούτε και οι εμπορικές, αφού ακόμη και τα βρεφικά γάλατα ή οι πάνες που διανέμονται σε ασθενείς του ιατρείου δωρίζονται από ιδιώτες.
Ο Γιώργος Βήχας και η ομάδα του έχουν καταφέρει επιπλέον κάτι που κάποτε έμοιαζε ανέφικτο: έχουν συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές που δέχονται δωρεάν τους ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου, έχοντας αποδεχθεί εξαρχής τον όρο πως δεν θα προβληθεί το όνομά τους. Ετσι, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις – όπως και επεμβάσεις συχνά εξαιρετικά δαπανηρές.
«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός
ασθενούς που έπρεπε επειγόντως να κάνει στεφανιογραφία. Τον παραπέμψαμε
στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, τον δέχτηκαν και δεν έκανε μόνο την εξέταση
αλλά και δύο αγγειοπλαστικές που κρίθηκαν αναγκαίες» σημειώνει ο Γιώργος
Βήχας.
«Οταν ήρθε στο ιατρείο για να παρακολουθήσουμε τη μετεγχειρητική
του πορεία, μου είπε:
«Γιατρέ, ειλικρινά τώρα πες μου ποιος πλήρωσε;»
Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το κάλυψε το νοσοκομείο. Κυρίως όμως δεν
μπορούσε να πιστέψει ότι μετά τον αποκλεισμό που είχε βιώσει από το
Εθνικό Σύστημα Υγείας θα τον σεβόταν κάποιος ως ασθενή. «Μα με
υποδέχτηκε ο διευθυντής του τμήματος, στην ώρα που μου είπατε, σαν να
ήμουν ο πρωθυπουργός».
«Το κακό στην Ελλάδα είναι πως η
ασφαλιστική ικανότητα είναι συνυφασμένη με την εργασία. Αν μείνεις
άνεργος, μετά από κάποιο διάστημα απλώς δεν έχεις πρόσβαση στο δημόσιο
σύστημα υγείας. Καλοί οι αριθμοί, αλλά πάνω από όλα πρέπει η κυβέρνηση
να βλέπει τους ανθρώπους, το λαό» μας λέει ο Θανάσης Γιαννόπουλος,
εθελοντής στο ιατρείο, άνεργος και ο ίδιος, όπως πολλοί από τους
ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθεια.
Σήμερα, αυτό που ισχύει είναι
πως αν κάποιος καταφύγει ανασφάλιστος στο νοσοκομείο, θα κληθεί κατά
κανόνα να πληρώσει τον λογαριασμό, προκειμένου να πάρει το εξιτήριο.
Μάλιστα, αν δεν εξοφληθεί το ποσό, το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να
ενημερώσει τη ΔΟΥ και να μεταφερθεί εκεί το χρέος του, ως χρέος προς το
Δημόσιο!
Οταν το Σύνταγμα αναγνωρίζει ως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα
το δημόσιο αγαθό της Υγείας:
«Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των
πολιτών, για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και
για την περίθαλψη των απόρων».
«Ηταν συνολικά μια μεγάλη νίκη όταν το διοικητικό συμβούλιο στο Σισμανόγλειο αποφάσισε ομόφωνα να δέχεται ανασφάλιστους ασθενείς. Αυτή η ομόφωνη απόφαση λύνει τα χέρια σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους προστατεύει από νομικές κυρώσεις».
Την ίδια ευαισθησία φαίνεται να δείχνει και το Ασκληπιείο Βούλας, που δέχτηκε με απόφαση του δ.σ. να εγχειρήσει δωρεάν ασθενή που παραπέμφθηκε από το κοινωνικό ιατρείο ενώ σε προσεχή συνέλευση πρόκειται να συζητήσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το Σισμανόγλειο.
Αντιστοίχως, και το Θριάσειο είχε συμφωνήσει να δέχεται ασθενείς κατά παραπομπή του ιατρείου μας, αν και δυστυχώς σε πρόσφατη απόφασή του ζήτησε τελικά από την ασθενή μας 1.200 ευρώ».
Από καιρό έχει δώσει το «παρών» και το Σωτηρία, με επικεφαλής τον διευθυντή της ογκολογικής κλινικής Κωνσταντίνο Συρίγο. Το προσωπικό έχει αποφασίσει να παραμένει κάθε Τετάρτη μετά τη λήξη του ωραρίου του προκειμένου να παράσχει φροντίδα σε ανασφάλιστους ασθενείς που παραπέμπει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Εχει επίσης κατορθώσει να εξασφαλίσει χορηγία των φαρμάκων που απαιτούνται γι’ αυτούς του ασθενείς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς να χρεώνεται δηλαδή το Δημόσιο. Η κατάσταση ωστόσο πλέον είναι οριακή, αφού πρέπει επιτέλους να λάβει την ευθύνη του το κράτος απέναντι στους πολίτες.
«Είναι ακραίο αυτό που αντιμετωπίζουμε. Ερχονται άνθρωποι στο ιατρείο που γνωρίζουν ότι πάσχουν από καρκίνο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εχουν απευθυνθεί σε εμάς περίπου 150 ασθενείς. Χάσαμε ήδη δύο ανθρώπους μέχρι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με το Σωτηρία» θα πει η Μαρία Ζουγανέλη, η εθελόντρια που ασχολείται εξ ολοκλήρου με τις ανάγκες των καρκινοπαθών
«Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ανθρώπους 40-55 ετών που βρέθηκαν ανασφάλιστοι. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν για καιρό κάλυψη από τον ΟΑΕΕ, δεν μπορούν να βγάλουν κάρτα ανεργίας, ούτε και να πάρουν επίδομα.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι. Κάποιοι δεν τολμούν καν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους στο περιβάλλον τους, για να μην τους επιβαρύνουν. Αλλοι άνθρωποι πάλι μας λένε πως προτιμούν να πεθάνουν από το να αφήσουν χρέη στα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ασφαλώς επεμβαίνουν οι ψυχολόγοι μας».
Οι προσωπικές ιστορίες είναι
σοκαριστικές. Οπως όταν έφτασε στο ιατρείο ένα υποσιτισμένο βρέφος 3
μηνών και έγλειφε διαρκώς το κουταλάκι που χρησιμοποιήθηκε για τη
χορήγηση αντιβίωσης. «Θα κατάπινε όλο το μπουκάλι αν το αφήναμε» λένε οι
εθελοντές. Την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας,
Πάνος Ευσταθίου, διαβεβαίωνε δημοσιογράφο σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC
(βλ. παραπάνω) πως η νοσηλεία των ανασφάλιστων δεν έχει επηρεαστεί.
«Οι πολιτικοί σας είναι στον κόσμο τους, μας είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury Pasquier που άλλαξε άρδην την αναφορά της όταν διαπίστωσε την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα» αναφέρει ο Γιώργος Βήχας. «Kατόπιν το Συμβούλιο όρισε ρητά πως οι έγκυες και τα παιδιά των ευπαθών ομάδων πρέπει να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό κάθε κράτος υποχρεώνεται να προσαρμόσει τα νοσήλια σε τέτοιο ύψος ώστε να μην αποκλείεται κανείς από τη δημόσια υγεία.
Αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική
απόφαση και οποιοσδήποτε θεωρεί ότι αποκλείστηκε μπορεί να προσφύγει
στο Συμβούλιο της Ευρώπης». «Η βασική μας ελπίδα είναι το κύμα
αλληλεγγύης και η κινητοποίηση των πολιτών. Σήμερα λειτουργούν 40
κοινωνικά ιατρεία, πολλά εξ αυτών χάρη σε ανεξάρτητες πρωτοβουλίες
πολιτών.
Βρισκόμαστε σε επαφή με τα άλλα κοινωνικά ιατρεία,
ανταλλάσσουμε φάρμακα βάσει των αναγκών που προκύπτουν και γίνεται
προσπάθεια σύστασης ενός συντονιστικού οργάνου όλων των ιατρείων»
σημειώνει ο Θανάσης Γιαννόπουλος. «Επιθυμία μας είναι να εμπλέξουμε και
τους ασθενείς, να μην είναι μόνο παθητικοί δέκτες, αλλά να είναι
ενημερωμένοι πολίτες. Και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας
στην Υγεία».
«Ουδέν πρόβλημα» δηλώνει στο ΒΒC το υπουργείο
Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η
κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα μέσα από
ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, όπως των CNN, NY Times, Deutche Welle. Ομως το
πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC «In Sickness and in Debt» που μεταδόθηκε στις
14 Ιουλίου ήταν αποκαλυπτικό.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της η
δημοσιογράφος Zeinab Badawi μίλησε με τον Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο του
υπουργείου Υγείας, o οποίος τη διαβεβαίωσε πως δεν αποκλείονται οι
ανασφάλιστοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακολουθεί ο διάλογος και link
για το σχετικό απόσπασμα.
Ζeinab Badawi: Ισχύει ότι το κράτος παρέχει την κατάλληλη φροντίδα ακόμα και σ’ οποίον δεν μπορεί να πληρώσει για φάρμακα από το φαρμακείο ή για ένα απαραίτητο χειρουργείο, όταν δεν μπορεί να πληρώσει δηλαδή;
Πάνος Ευσταθίου: Κυρία Μπαντάουι, στην Ελλάδα οι Έλληνες στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ασφαλισμένοι από δημόσιο φορέα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πληρώσει το ασφαλιστικό τους σύστημα, διότι δεν είχαν τα χρήματα, διότι ήταν κάτω από δύσκολη κατάσταση οικονομική. Αυτό με απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει επηρεάσει τη νοσηλεία τους και τη θεραπεία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ζeinab Badawi: Γνώρισα έναν ηλικιωμένο ο οποίος χρειαζόταν μια επείγουσα εγχείρηση, την έκανε αλλά του κόστισε 6.000 ευρώ. Το νοσοκομείο τον καταδίωκε για να πληρώσει κάτι το οποίο άσκησε μεγαλύτερη πίεση στον ίδιο και στην οικογένειά του. Δέχεστε ότι αυτά συμβαίνουν και ότι είναι μια περίπτωση από τις πολλές;
Πάνος Ευσταθίου: Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Δεν υπάρχει κάποιος που να πάει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πληρώσει χρήματα.
Ζeinab Badawi: Το γεγονός ότι αυξάνονται τα κοινωνικά ιατρεία συνεχώς, έχοντας φτάσει σχεδόν στα 40 αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιες δωρεάν εθελοντικές υπηρεσίες.
Πάνος Ευσταθίου: Θα έλεγα ότι το βλέπω διαφορετικά. Υπάρχει προσπάθεια του κόσμου να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, αυτά είναι στοιχεία μιας κοινωνίας η οποία λειτουργεί κάτω από συνθήκες λιτότητας και δυσκολίας. Αυτά είναι θετικά στοιχεία ενός πολιτισμού και μιας κοινωνίας, όχι διάλυσης.
• http://www.youtube.com/watch?v=eCT8B31x7U4
Tο Παρατηρητήριο
Μία ακόμα πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού
Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού είναι η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου
Παρατηρητηρίου.
Σε αυτό καταγράφονται περιπτώσεις αποκλεισμού από το
Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο των ασθενών του Ιατρείου, αλλά από όλη
την Ελλάδα. Εθελοντές έλεγχουν τα έγγραφα που προσκομίζονται και κατόπιν
αρχειοθετούν τις υποθέσεις ώστε να υπάρξει μια πλήρης, τεκμηριωμένη
εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να χρησιμοποιείτε ήπιους χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.