ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Καταγγέλλει η ΚΕΔΕ τους δημάρχους που αυξάνουν τα δημοτικά τέλη. Στο στόχαστρο Νίκαια – Κορυδαλλός –Ελληνικό κ.α

 Ριζικά αντίθετη είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , πλην του δημάρχου Νικαίας –Ρέντη , Γιώργου Ιωακειμίδη , ο οποίος προέβη σε αύξηση δημοτικών τελών ύψους 10% .

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της , που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης , από τον επικεφαλής της παράταξης  «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και  δήμαρχο Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης.

 Ο κ. Κοιμήσης , όπως και άλλα μέλη του ΔΣ στη συνέχεια στηλίτευσαν ονομαστικά τους δήμους που έχουν προβεί σε υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών , όπως η Νίκαια , ο Κορυδαλλός , η Σαλαμίνα , η Αργυρούπολη –Ελληνικό κ.α .

Όπως τόνισαν δεν είναι δυνατόν η Αυτοδιοίκηση να επιλέγει να φορτώσεις στις πλάτες των εξουθενομένων από την πολύχρονη οικονομική κρίση , τα ελλείμματά της από τις περικοπές σην κρατική χρηματοδότηση .

  Όταν μάλιστα , όπως επισήμαναν , αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα , με αποτέλεσμα να  έχουν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα των δήμων . Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πηνειού και  πρόεδρος της Οικονομική Επιτροπής της ΚΕΔΕ , κ. Καστρινός , είναι επειδή κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν 50 ευρώ ,» εσύ τότε του λες καλά εντάξεις , δώσε μου  τότε 100 ευρώ».
 

Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της – δήμαρχος Αμαρουσίου , Γιώργος Πατούλης  , ο οποίος εξέφρασε την  πλήρη αντίθεσή του στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών. «Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, ως τρόπο αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου που βρίσκονται σήμερα ορισμένοι Δήμοι της χώρας μας. 

Η συγκεκριμένη επιλογή, πέραν του ότι επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα την κοινωνία, επιπλέον είναι κι αμφίβολης νομιμότητας, αφού η επιβολή ανταποδοτικών τελών αφορά την αποπληρωμή ανταποδοτικών υπηρεσιών, κι όχι την αποπληρωμή χρεών κι οφειλών» σημείωσε και πρόσθεσε : 

« Είμαι λοιπόν ξεκάθαρα αντίθετος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για να αποτραπεί η χρεοκοπία Δήμων. Γιατί ως λύση πέραν από κοινωνικά άδικη, πάσχει κι από άποψη νομιμότητας».


Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι σέβεται « απόλυτα το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβουλίων να αποφασίζουν ανεξάρτητα για τις τοπικές υποθέσεις κάθε Δήμου, αλλά θεωρώ ότι οφείλουμε να επιδεικνύουμε ως θεσμός σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοσυγκράτηση και να εργαζόμαστε συστηματικά , προκειμένου να ασκούμε πίεση στην Κεντρική Κυβέρνηση ώστε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. 

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να δοθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το χρέος των Δήμων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τους ίδιους όρους που θα αντιμετωπιστεί  συνολικά το Δημόσιο Χρέος, σε εθνικό επίπεδο .

 Κι αυτό μπορεί να γίνει σχετικά ανώδυνα και χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν άμεσα οι τοπικές κοινωνίες, αφού  το χρέος των Δήμων αποτελεί μόλις το 1%  του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας».




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να χρησιμοποιείτε ήπιους χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.